Kalenteri auki syyskuun kohdalta, keltainen korostustussi auki
Ajanhallinta, Väitös

Kohti väitöstä: Viimeisten vaiheiden aikataulu

Uusi lukukausi alkaa osaltani vauhdikkaasti: väitöspäiväni on kirjattu allakkaan ja nyt alkaa olla viimeiset vaiheet väitöskirjatutkijana käsillä. Blogin sarjassa ”Kohti väitöstä” kirjaan väitöskirjan viimeistelyyn ja väitökseen valmistautumiseen kuuluvat vaiheet ja miten ne omalla kohdallani menevät. Tämä ensimmäinen osa käsittelee aikatauluja: paljonko kuhunkin viimeistelyvaiheeseen tulisi varata aikaa? 

Aikataulun suunnittelu lähtee minun tapauksessani hieman käänteisesti. Väitöskirjani ei ole vielä kokonaan valmis, mutta väitöspäiväni on jo ainakin alustavasti päätetty. Suunnitelman mukaan tulen väittelemään huhtikuussa 2024.

Tietääkseni ei ole tavanomaista, että väitöspäivä sovitaan jo ennen kuin väitöskirja on edes valmis esitarkastukseen. Minun tapauksessani näin kuitenkin tehtiin käytännön syistä. Vastaväittäjä tulee ulkomailta ja hänen tulee varata kalenteristaan tilaa itse väitöskirjan lukemiselle kuin myös väitöstilaisuuteen matkustamiseen. Ja kiireisenä ihmisenä hän toivoi, että ajankohdan voisi jo merkitä hänen kalenteriinsa, jotta hän varmasti pääsee paikalle. Joten näin on minunkin kalenterissani jo suurilla kirjaimilla merkintä ”VÄITÖS!”. 

Koska väitöspäivä on jo tiedossa, aloin tehdä käänteistä aikataulua itselleni, jotta saan tehtyä kaiken ajallaan. Milloin viimeistään väitöskirjan tulee olla valmis ja painettuna, jotta väitöspäivä voi olla juuri tuo sovittu? Entä kuinka paljon täytyy jättää aikaa tiedottamiselle? Kuinka kauan aikaa tulee varata esitarkastusprosessille? Entä yhteenvedon kielentarkastus? Ja lopulta, kuinka paljon minulla on aikaa kirjoittaa väitöskirja valmiiksi esitarkastukseen?

Aikataulun tarkistus lähtee tietenkin liikkeelle yliopiston ohjeista, ja onneksi yliopistot ovat kirjoittaneet nämä ohjeet ainakin suhteellisen selkeästi. Tarkistin oman yliopistoni ja tiedekuntani ohjeet (TUNI, ITC) ja vertailun vuoksi myös Helsingin yliopiston ohjeet. Erityisesti HY:n ohjeet olivat selkeät. TUNIn sivuilla ohjeet olivat myös suhteellisen helposti löydettävissä, mutta ärsyttävän paljon jouduin siirtymään sivulta toiselle saadakseni kokonaiskuvan aikataulusta. HY:n sivuilla kaikki tieto oli tiivistettynä yhdelle sivulle.

Helsingin yliopisto ohjeistaa, että esitarkastusprosessin aloituksesta väitökseen olisi hyvä varata aikaa 4-6 kuukautta. Alla visualisointi siitä, mitä tuon 4­–6 kuukauden aikana pitäisi saada tehtyä. Kuvasta puuttuu vielä väitöksen valmisteluun liittyvä sälä, kuten itse väitöstilaisuuteen valmistautuminen ja tilavaraukset, kahvitus ym. 

Esitarkastus

Esitarkastajille olisi hyvä antaa 2 kuukautta aikaa lausuntojen antamiseen. Esitarkastaja joko esittää väittelyluvan myöntämistä tai ei, välimuotoa ei ole. Esitarkastajat voivat toki antaa ehdotuksia käsikirjoituksen parantamiseen, vaikka ehdottaisivatkin väitösluvan myöntämistä. 

Väitösluvan myöntämisen jälkeen

Helsingin yliopiston ohjeiden mukaan, väitösluvan myöntämisen ja väitöstilaisuuden välissä olisi hyvä olla 3 kuukautta. Tähän väliin tarvitaan näin paljon aikaa mm. siksi, että tiedotuksen hoitamiseen jäisi tarpeeksi aikaa. 

Tampereen yliopisto ohjeistaa, että väitöskirja tulisi lähettää painoon 5 vk ennen väitöstilaisuutta.

Väitöksestä tiedottaminen tapahtuu n. 3 viikkoa ennen väitöstä. Väitöstiedote kirjoitetaan itse suomeksi ja englanniksi, mutta yliopiston viestintäosasto auttaa. 

Valmiin väitöskirjan tulisi olla julkisesti saatavilla ennen väitöstilaisuutta Helsingin yliopistossa 5 arkipäivää ja Tampereen yliopistossa 10 arkipäivää ennen väitöstä. 

Hyvissä ajoin tulee tehdä myös käytännön järjestelyt: salin varaaminen, kahvitus, protokollaan tutustuminen, ja muu väitöstilaisuuteen valmistautuminen, kuten puheenvuorojen valmistelu, sekä mahdollisen karonkan suunnittelu ja järjestäminen. 

Minun aikatauluni

Väitökseni tulee olemaan huhtikuussa, joten koko paketin pitäisi olla valmiina esitarkastukseen viimeistään joulukuussa, mielellään jo lokakuun loppuun mennessä. Ja koska olen sitä tyyppiä, joka tekee asiat mieluummin hyvissä ajoin kuin kiireessä, pyrin vähintään siihen, että paketti on valmis marraskuun alussa. 

Minulla on siis kaksi kuukautta (KAKSI KUUKAUTTA!) aikaa saada yhteenveto valmiiksi. Minusta tuo aika tuntuu kovin vähältä, mutta toivottavasti tuntemukseni osoittautuvat vääriksi. Yritin tehdä mahdollisimman realistisen aikataulun yhteenvedon osalta tälle tulevalle kahdelle kuukaudelle, ja näin suunnittelin:

Syyskuu 

  • 1. ja 2. vk: kirjoita ensimmäinen versio pohdinnasta ja johtopäätöksistä ja lähetä ohjaajille
  • 3. vk: ohjaajien lukuaika (korjaile muuta tekstiä sillä aikaa)
  • 4. vk: palaute ohjaajilta, muokkaa ohjaajien kommenttien pohjalta

Lokakuu

  • 1. vk: jatka koko tekstin muokkausta ja lähetä ohjaajille
  • 2. vk: ohjaajien lukuaika (tee teknisiä muokkauksia, mm. tarkista kieli, lähteet, fontit, marginaalit)
  • 3. vk: ohjaajien kommentit + korjaa
  • 4. vk: vielä viimeiset viilaukset, palaveri ohjaajien kanssa, vieläkö jotain korjattavaa?

Vielä ennen käsikirjoituksen lähettämistä esitarkastukseen, tarvitsen siihen tiedekunnalta luvan. Tiedekunta käsittelee asian kokouksessaan, ja siihen on myös syytä varata jonkin verran aikaa. 

Syyskuun alussa aloitetaan siis rytinällä ja heti pitäisi mennä johtopäätösten ja pohdinnan kimppuun. Olen vanhempainvapaan aikana onneksi lukenut yhteenvetoa läpi ”kirjoita 15 min päivässä” -taktiikalla ja tehnyt muistiinpanoja. En siis ihan suoraan lomalta ryhdy kirjoittamaan, vaan jo valmiina oleva teksti on jonkin verran tuoreessa muistissa. Omat artikkelit olisi toki vielä hyvä lukea ajatuksella ja tarkistaa, nouseeko sieltä jotain, mitä yhteenvedosta puuttuu. 

Hyvää alkavaa lukuvuotta!